Hvad er trådløst bredbånd?

Her på siden har jeg skrevet en række råd, som kan hjælpe dig med at undgå at ende med en langsom og ustabil internetforbindelse når du køber trådløst bredbånd dvs. bredbånd som bliver leveret til dig trådløst fra internetudbyderen. Ofte kaldes det også mobilt internet eller bredbånd.

De fleste mennesker vælger trådløst bredbånd fordi det er meget let at komme i gang, da du ikke behøver at få besøg af en tekniker, og du kan tage din internetforbindelse med dig hvis du f.eks. skulle få lyst til at læse dine emails i parken.

Trådløst bredbånd priser og tilbud

De fleste internetudbydere kalder det du og jeg tænker på som trådløst bredbånd for mobilt bredbånd, da det er en teknisk mere præcis beskrivelse. For os normale mennesker er der dog ikke nogen forskel – det er bare to forskellige udtryk, der dækker over det samme produkt.

Sådan sammenligner du trådløse bredbåndsforbindelser

Det kan nemt blive uoverskueligt at kigge på tilbud på trådløst bredbånd. Internetudbyderne kaster gladeligt om sig med fagudtryk, som ikke altid er lige lette at forstå, og de abonnementer du kan tegne har stort set altid nogle tingskrevet med småt.

Nedenfor gennemgår jeg de 4 vigtigste ting du skal være opmærksom på når du køber trådløst bredbånd: dækning, hastighed, binding og pris.

Dækning

Trådløst bredbånd minder på mange måder om mobiltelefoni, da du ligesom med en mobiltelefon er afhængig af, at dit trådløse bredbåndsmodem kan få forbindelse til en sendemast for du kan bruge det. Hvis forbindelsen er dårlig f.eks. fordi der ikke er nogle sendemaster i nærheden, så vil du ofte ende med en langsom og ustabil internetforbindelse.

Det er derfor vigtigt, at du undersøger internetudbyderens dækning inden du køber din forbindelse. For at gøre det let for dig at finde dækningskortene, har jeg lavet en oversigt over dækningskort. I øvrigt er det det samme netværk, du bruger til Ipads, mobiltelefoner og mobilt bredbånd. Læs meget mere på Mobil-daekning.dk

Hastighed

Når du køber din trådløse bredbåndsforbindelse er det vigtigt, at du grundigt overvejer hvilken hastighed du har brug for, inden du begynder at kigge på tilbud. Hastighederne måles i Mbit pr. sekund, hvilket normalt bliver forkortet til ”Mbit”.

De fleste mennesker har brug for en hastighed på ca. 2 Mbit, da den giver dig god mulighed for at surfe på nettet og læse mails. Hvis du bruger internettet rigtig ofte, eller downloader store filer, så vil det ofte være en god ide at vælge en hurtigere forbindelse på minimum 4-5 Mbit, hvilket også er nogenlunde optimalt i forhold til Youtube.

Binding

Når du køber trådløst bredbånd vil der for det meste være en bindingsperiode på 6 måneder, hvilket betyder, at du ikke kan opsige dit abonnement før du har betalt for de første 6 måneder.

Grunden til bindingsperioden er, at der for det meste følger et trådløst bredbåndsmodem med din internetforbindelse uden du skal betale ekstra for det. For at undgå, at folk opsiger deres abonnement med det samme efter de har fået deres modem ”binder” internetudbyderne dem i 6 måneder, så de kan være sikre på, at de ikke ender med at have underskud fordi de ”forærer” gratis modemer væk.

Hvis du allerede har et modem til trådløst bredbånd giver de fleste internetudbyder dig mulighed for at tegne et abonnement uden binding.

Pris

Når du kigger på internetudbydernes priser er det vigtigt, at du ser på ”mindsteprisen” i stedet for hvad abonnementet koster pr. måned.

Mindsteprisen er, den samlede pris, som du minimum kommer til at betale for din internetforbindelse inden du kan opsige abonnementet hvis der er en bindingsperiode, og gebyrer samt andre små ”overraskelser” er medregnet.

Du skal nogle gange lede lidt for at finde mindsteprisen, da internetudbyderne af og til skriver prisen for det månedlige abonnement med meget store bogstaver, og gemmer mindsteprisen af vejen. Nogle gange kan det dog også være omvendt.