Invester i den rigtige internethastighed
Internetudbydere vil altid sælge dig en hurtigere forbindelse. Glem al den markedsføring der ligger bag: Hvor meget hastighed har du i virkeligheden brug for? Svaret er mere kompliceret, end du kunne forvente. Højere hastighedsniveauer er nemlig ikke altid pengene værd.
Internetforbindelseshastigheder måles normalt i megabits per sekund, ofte skrevet som Mbps. Det tager otte megabits at danne en megabyte, så hvis du har en 1000 Mbps-forbindelse (gigabit), vil det tage dig 8 sekunder at downloade en fil på 1 GB.
Hastighed vs. databegrænsning
Det er vigtigt at forklare forskellen her. Internethastighed er målet for, hvor meget data du kan downloade på én gang, og en databegrænsning er et mål for, hvor meget du kan hente i en given måned. De er beslægtede – hvis du har en hurtigere forbindelse og faktisk bruger denne båndbredde, er det meget lettere at maksimere dit datamaksimum.
En databegrænsning er almindeligt i mobilbranchen, hvilket giver dig en begrænset mængde data, du kan bruge på din telefon hver måned. De er stort set bare en måde at opdele deres tjenester i niveauer og opkræve dig flere penge for “premium” -indstillinger, og datakravene vokser hurtigere, end tjenesteudbydere kan følge med. Det gælder om at bruge penge på det, der giver mening for dig.
Hvad bruger mest båndbredde?
Din internethastighed er i sidste ende et mål for din båndbredde. Hvis du har en 25 Mbps-forbindelse, kan du se fem, samtidige 5 Mbps, Netflix-streams. Da den gennemsnitlige internethastighed i Danmark er på over 100 Mbps i dag på grund af fibernetet, vil de fleste ikke maksimere deres forbindelse. I landdistrikterne kan den maksimale tilgængelige hastighed imidlertid være lavere.
Generelt bruger streaming video mest båndbredde – i hvert fald for den gennemsnitlige bruger. Netflix bruger omkring 5 Mbps til 1080p streams og vi råder til at bruge 25 Mbps til 4K streams. YouTube er normalt lidt højere, da mange videoer filmes ved 60 fps (dobbelt båndbredde), og det bruger ca. 7 Mbps ved 1080p i 60fps.
Det er ikke hele sandheden. Mens en YouTube-video muligvis gennemsnitligt er 7 Mbps, er det ikke det sammen, som hvor meget båndbredde den faktisk bruger. Da videoen vil buffer/loade på forhånd, vil YouTube normalt forsøge at maksimere din forbindelse og når i gennemsnit vores tests på næsten 250 Mbps (på en 400 Mbps-forbindelse).
Det modsatte er også tilfældet. Hvis du ikke har tilstrækkelig båndbredde til rådighed, vil YouTube sænke din opløsning til 480p i 30fps eller endda lavere, så du kan se videoerne, selv på en beskeden 1 Mbps-forbindelse. Netflix fungerer stort set på samme måde ved at justere kvaliteten af den tilgængelige hastighed. Hvis du har flere enheder, der kører, vil din router afbalancere trafikken mellem dem alle, og din strøm justeres i overensstemmelse hermed.
På denne måde betyder det ikke så meget, hvor hurtig din forbindelse er, da streaming af video generelt bruger så meget båndbredde, som den kan. Desto længe du har nok hastighed til i det mindste at understøtte en strøm af lav kvalitet, desto mindre buffering vil du opleve. En højere båndbreddestrøm muliggør bare videoafspilning af højere kvalitet. Dette er dog ikke tilfældet alle steder i Danmark, så det er altid godt at have lidt overskud på hastigheden.